sunnuntai 17. syyskuuta 2017

Nelivetojärjestelmät


Vertaile kolmen eri auton erilaisia nelivetojärjestelmiä.

Esimerkiksi Volvo v70 awd:ssa on haldex neliveto jossa takapyörät alkavat vetämään vasta kun etupyörät alkavat sutia.

 Haldex:

Haldex kytkimen toiminta perustuu hydraulipaine-eroon, jonka lamellikytkintä ohjataan sähköisesti.
Myös esipaine kytkimeen tuotetaan sähköpumpulla jotta saadaan neliveto nopeammin käyttöön tilanteen vaatiessa. Varsinainen käyttöpainen kehittyy pyörimisnopeus erosta. Haldex kytkimen säätö tapahtuu täysin sähköisesti ja se toimii venttiilien avulla. VW käyttää haldexia poikittaismoottorilla varustetuissa autoissaan (4motion)
                                                       
                                                      Nelivedon ohjausyksikkö (DEM)


                                                       Perän sähköinen syöttöpumppu



 Kiinteä/jatkuva neliveto

 Kiinteää nelivetoa käytetään lähinnä maastoautoissa ja raskaisiin oloihin tehdyissä työautoissa. Kiinteässä nelivedossa kaikki voimansiirron osat pyörivät koko ajan samaa vauhtia, joten autot ovat kankeita liikkumaan ja kääntymään. Jatkuva neliveto perustuu yleensä normaaliin takavetoiseen järjestelmään, jonka voimansiirtoon on lisätty jakolaatikko. Monesti järjestelmään kuuluu myös alennusvaihde, jolla saadaan välityssuhdetta muutettua esim. maastoajoon sopivammaksi. Etuakselistossa on yleensä joko sähköisesti tai manuaalisesti kytkettävät napalukot, sillä neliveto päällä ajettaessa maantienopeuksia ja käännyttäessä voimansiirto on kovalla rasituksella ja normaalisti käytetäänkin vain takavetoa. Voima siirtyy jakolaatikolta etuakselistoon yleensä ketjun kautta.

 BMW 330 xdrive, jatkuva neliveto



Tuossa näkyy jakolaatikko jossa ketjun välityksellä välitetään voimaa taaimmaiselta kardaanilta etukardaanille ja etuperälle.
                                       Tässä näkyy vaihdelaatikko ja etummainen kardaani.




                                                           Taka-akselin perähän se siinä.



Toyota RAV4 lamellikytkimellä oleva nelikko:


                                 Siinä näyttäs olevan kulmavaihde koska moottori poikittain.





                 Siinä on perä jossa on lamellikytkin jota ohjataan sähkösesti solenoidin avulla painamalla lamellikytkimen levyt yhteen jolloin neliveto kytketyy päälle. Elikkäs auto on vetovammane kunnes renkaat alkavat lyömään tyhjää jolloin nelikko kytkeytyy päälle.




                                          Tuossa on perään solenoidille tuleva sähköjohto.




 Torsen:

 Torsen on täysin mekaaninen itselukittava tasauspyörästö. Järjestelmä toimii siten, että kun yhdeltä pyörältä häviää pito, tasauspyörästö pyrkii viiveettä siirtämään vetoa sille pyörälle jolla on pitoa. Torsen eroaa normaalista tasauspyörästöstä rakenteellisesti siten, että vetoakseleiden tasoitus hoidetaan hammaspyörien ja ruuvipyörien asetelmilla eikä kartiohammaspyörillä. Torsenia käytetään nelivetoisissa, mutta myös takavetoisissa autoissa. Torsenin tasauspyörästö osaa itse säätää vetosuhdetta portaattomasti etu- tai takapyörille. Torsenia käytetään mm. Audin ja Volkswagenin pitkittäismoottorisissa autoissa.
                                                                          Torsen





 Viskokytkin:

Viskokytkimen rakenne on melko yksinkertainen. Kytkimen kuoren alla on lamellilevyjä, joista joka toinen on kiinni kuoressa ja joka toinen sisääntuloakselissa. Ulkokuori kytkimessä on kiinni ulostuloakselissa. Kytkimen toiminta perustuu sisään- ja ulostuloakseleiden välillä olevaan pyörintänopeuseroon, joka lämmittää öljyä, joka kytkee sisä- ja ulostulopuolet toisiinsa. Normaaliajossa viskokytkin ei ole toiminnassa.

                                                                Avattu viskokytkin


miten nelivetoinen auto eroaa kaksivetoisesta voimansiirron osalta?

Jos auton moottori on poikittain niin laatikon kyljessä on kulmavaihde josta voima välittyy kardaanille ja sieltä perään ja takarenkaille. Etu renkaille voima välittyy normaalisti niinkuin etuvetoisessa.
Jos moottori on suorassa linjassa auton kanssa niin kaihteiston päätyyn tulee kiinni jakolaatikko josta ketjun välityksellä saadaan voima välittymään etukardaanille ja taka kardaanille ja niistä etuperään ja takaperään.




Miten nelivetojärjestelmä vaikuttaa auton jarrutuskäyttäytymiseen?

Uudemmissa nelivetojärjestelmissä neliveto ei juurikaan vaikuta jarrutukseen, mutta vanhemmissa kiinteissä nelivedoissa jarrutus on erillaista, koska voimansiirron osat pyörivät samaa vauhtia ja ns. yhden pyörän mentäessä lukkoon se vaikuttaa kaikkiin pyöriin.





Miksi nelivetoautossa on keskitasauspyörästö?

Vanhemmissa nelivedoissa oli niin sanottu jäykkä neliveto. Keskitasasupyörästö ei estä ABS tai ajonhallinnan toimintaa.
Keskitasauspyörästöä käytetään useissa neliveto autoissa ja se sijoitetaan etu- ja taka-akselin väliin. Keskitasauspyörästö sallii etu- ja takakardaanin pyörimisnopeuseron, jolloin nelivetoa voidaan käyttää myös pitävällä pinnalla niin että auto ei silti käänny kankeasti. Keskitasauspyörästön yhteyteen on yleensä sijoitettu myös joku kytkin jonka avulla voidaan säätää voimanjakoa.





Miten nelivetoisen auton huolto eroaa kaksivetoisesta?

 Autossa on kaksi tasauspyörästöä ja jakolaatikko, joten öljynvaihtoja on enemmän. Vetoakseleita on enemmän.





































Ei kommentteja:

Lähetä kommentti