lauantai 17. joulukuuta 2016

Puristuspaineiden mittaus

Tehtäväksi annettiin mitata puristuspaineita jostakin moottorista.

 Ensimmäiseksi otettiin sytytystulpat irti ja laitettiin mittari tulpan tilalle ja kun moottoria pyörittää noin 10 kierrosta niin mittarin viisari piirtää käyrää mittarissa olevaan lappuun. jos mittaus tehdään ihan käynnistettävään moottoriin niin sahataan startilla konetta sekä polttoainepumpun sulake otetaan irti ettei tule ainetta. Tällä menetelmällä käydään kaikki sylinterit läpi jolloin lappua pitää siirtää.


                           
                                                                         tässä näkyy kuinka mittari on asennettu tulpan tilalle.

Tässä meidän mittauksessa käytettiin irto-konetta, joten käsipelin hoidettiin pyörittelyt.




                                                                   




                                                              
                                    Kyseisen koneen arvot oli 9-11 baari eli aika hyvät.

torstai 1. joulukuuta 2016

Ohivuotomittaus

Tehtäväksi annettiin mitata ohivuodot jostain moottorista, valitsin Toyota Celican 4-afe moottorin. Valitsin kyseisen moottorin siksi koska se oli opetus käyttöön tarkoitettu moottori ja sen pystyi käynnistää.








Ensin kone käytettiin lämpimäksi, sitten irroitettiin puolat ja sytytystulpat. Seuraavaksi pyöritettiin mitattavan sylinterin mäntä yläkuolokohtaan.


Ohivuotomittari





Tässä näkyy miten mittari on laitettu sytytystulpan reiän kierteisiin. laitteeseen laitetaan kiinni paineilmaa joka menee letkun kautta koneeseen. Jos kuuluu suhinaa imusarjasta niin vuotaa imuventtiilit tai jos pakosarjasta suhisee niin vuotaa taas pakoventtiilit voi myös olla että suhina kuuluu alakerrasta joka meinaa että, ilma pääsee männänrenkaiden ohi. 




                              Kuvassa näkyy että mitkä arvot mittari näyttää. Kyseinen moottori ei ole ollut missään ajoneuvossa ikinä kiinni joten arvot ovat pienet

Työssäoppimisen näyttö: katsastustarkastus

Ensimmäisenä kun auto tuodaan sisään ja testataan käyttöjarru ja käsijarru. tämä tapahtuu ajamalla auto jarrudynolle. Samalla testataan myös iskunvaimentimet erillisessä testerissä







                                        Peruutusvalot
                                          Jarruvalot
                                           ajovalot, sumuvalot
 Ensimmäisenä katsotaan valojen sekä vilkkujen toimivuus ja ajovalojen suuntaus katsomalla valon kuvio, tarvittaessa myös säädetään valot. Kaikki valot eli ajovalot, pitkät, parkit, sumuvalot, rekisterikilven-valot.








Seuraavaksi tarkistetaan auton valmistenumero että ne täsmää toisiinsa, jotka tässä autossa sijaitsee moottori - tilassa sekä kuskinpuolen ovenkarmessa.  




Sitten tarkistetaan turvavöiden kunto katsomalla että niissä ei ole pykimiä. Myös vöiden kiinnityksen toimivuus tarkistetaan.




Seuraavaksi katsotaan että onko laseissa ja peileissä halkeamia tai säröjä, tässä autossa kaikki peilit ja lasit oli kunnossa.












Seuraavaksi nostetaan auto ylös ja tarkistetaan että onko renkaiden kunto silmämääräisesti sekä katsotaan onko roiskeläpät kunnossa, ja tässä ne näyttäisi olevan.



Lopuksi kun auto on vielä nosturilla katsotaan alustan kunto (pakoputken korroosio ja kiinnitys, vetoakselien suojakumien kunto, jousien kunto sekä ettei iskunvaimentimet vuoda, polttoaineletkujen
 sekä jarruletkujen kunto ja pallonivelien väljyydet ja jarrupalojen ja levyjen kulutus pinnat silmämääräisesti.



Jarru- ja polttoaineletkut katsotaan silmämääräisesti että onko pykimiä. Letkujen pitää olla alkuperäisillä paikoilla.


















ala-pallonivelten suojakumien kunto tarkistetaan sekä kokeillaan kädellä että onko väljää.









Sitten otetaan pakokaasuanalyysi (OBD) laittamalla siihen tarkoitettuun laitteeseen auton tiedot sekä anturi ja letku pakoputkeen. Kierroksia pidetään jossain 2500 rpm siihen saakka kunnes laite kertoo että, vapauta kaasu. Lopuksi otetaan kuitti masiinasta jossa lukee arvot.   





Siinä vielä täytetty lomake kyseisestä operaatiosta.