lauantai 5. maaliskuuta 2016

Jarruhuolto

Ihan ensimmäisenä auto nostetaan sopivalle työnteko korkeudelle. Seuraavaksi otetaan rengas irti, että pääsee käsiksi niihin jarruihin. Järjestys missä kannattaa edetä:

1.  Mittaa työntö-mitalla, että onko jarrulevyssä pintaa jäljellä jos ei niin se ne vaihetaan.


2.  Otat satulan irti ja palat myös ja laitat sen satulan vaikka rautalangalla jouseen roikkumaan.

3.  Katso onko jarrupaloissa pintaa, jos ei niin vaihda. Palojen liikkuvuus pitää olla vaivaton ettei ne ala laahaamaan.

4.  Putsaa ne kohdat johon palat tulee niin teräs-harjalla samoin keskiö hiekkapaperilla ettei mikään ole ruosteessa ja kaikki liikkuu vaivattomasti. Kasatessa on hyvä varmistaa että kaikki liukutapit on hyvin rasvattu.





perjantai 4. maaliskuuta 2016

Alustan tarkastus

Auton alustan tarkistus suoritetaan yleensä jokaisen huollon yhteydessä.

Nivelten tarkistus aloitetaan kokeilemalla jokaisesta renkaasta väljät kääntelemällä niitä joka suunnasta esim, vänkäraudalla . Jos välys tuntuu pystysuunnassa kyseessä on yleensä alapallo tai laakerivika jos sivusuunnassa on yleensä raidetangon jompikumpi pää välyksellinen. Lopuksi kannattaa pyöräyttää rengasta mahdollisen laakerivian varalta.









Seuraavaksi auto nostetaan ylös ja tehdään silmämääräinen tarkistus kuten  mahdolliset ruostevauriot, iskunvaimentimien vuodot , palojen kunto ja levyjen sekä jarruletkujen kunto esim, pitää olla alkuperäsillä paikoilla ja ei saa vuotaa. Myös jousien ehjyys ja vetareiden suojakumit tarkastetaan. sit lopuks tehdään iskaritesterillä testi että onko ne hyvässä kunnossa.


Lyhenteet: ABS, ESP, MSR, BAS, EBD, ABD, ASR, DSTC

ABS:
 (anti-lock braking system) on järjestelmä, joka estää ajoneuvon pyöriä lukkiutumasta voimakkaassa jarrutuksessa. Lukkiutumisen estäminen säilyttää ajoneuvon ohjattavuuden kovasta jarrutuksesta huolimatta. ABS-järjestelmä on Boschin kehittämä ja siitä on muodostunut yleisnimitys kaikille lukkiutumattomille jarrujärjestelmille.


ESP:
Ajonvakautusjärjestelmä on ajoneuvoissa oleva järjestelmä, joka korjaa kuljettajan tekemiä ohjausvirheitä elektroniikan ja fysiikan lakien mahdollistamissa tapauksissa. Tyypillisiä ohjausvirheitä ovat liian suuri tilannenopeus, yli- tai aliohjautuminen tai auton lähteminen heittelehtimään. Järjestelmä pyrkii palauttamaan auton kuljettajan valitsemalle ajolinjalle käyttämällä yksittäisten pyörien jarrutusta ja   säätelemällä moottorin vääntömomenttia.


MSR:
On vääntömomentin hallintajärjestelmä joka estää pyörien lukkiutumisen moottorijarrutuksessa säätämällä elektroniikan avulla moottorin tuottamaa vetoa. Mikäli pyörät pyrkivät lukkiutumaan moottorijarrutuksessa MSR tasaa kierroksia hetkellisesti.

BAS: on jarruassistenttijärjestelmä joka tunnistaa antureiden ja tietokoneiden avulla, milloin tarvitaan suurempaa jarrutustehoa, kuin kuljettaja pystyy jarrua painamaan. Jarruassistentti lopettaa jarrutuksen vasta, kun se on todennut hätäjarrutuksen tarpeen päättyneen.


EBD: Eli elektroninen jarruvoiman jako on järjestelmä, joka jakaa jarrutusvoimaa elektronisesti etu- ja takapyörien välillä. Valmistajat käyttävät järjestelmästä erilaisia nimityksiä.

ABD: Järjestelmän toiminta perustuu ABS-pyöränantureiden välittämiin signaaleihin. Mikäli jokin vetävistä pyöristä pyörii nopeammin kuin muut, niin se sutii. Tällöin ABS-ohjainyksikkö käyttää ABS-hydraulipumppua ja ohjaa paineenalaista jarrunestettä sutivalle pyörälle. Pyörän jarru aktivoituu ja tasaa pyörien pyörimisnopeuseroa samalla akselilla, aikaansaaden tasauspyörästön lukko-efektin.

ASR: On luistonestojärjestelmä jolla tarkoitetaan autossa olevaa järjestelmää, joka estää vetävien pyörien luistamisen kiihdyttäessä. Järjestelmällä pyritään saavuttamaan paras mahdollinen pito riippumatta alustasta. Yleisimmin käytetty termi luistonestojärjestelmästä on Traction Control. Etenkin saksalaiset valmistajat käyttävät kuitenkin alkuperäistä lyhennettä ASR.

DSTC: On ajonvakautusjärjestelmä joka on sama kuin ESP- järjestelmä.



keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

Jarrunesteen vaihto ja jarrujen ilmaus romes s20 laitteella

Jarrunesteen vaihto ja jarrujen ilmaus romes s20 laitteella


Ensin laitat romes s20 laitteen sopivalla adapterilla kiinni jarrunestesäiliöön. Seuraavaksi kytket laitteen päälle ja avaat jarrujen ilmausruuvin ja pistät sen pullon joka on mukana siinä koneessä niin roikkumaan siihen alle ja annat nesteiden valua. Käy jokainen jarru tällä menetelmällä läpi. Kone ilmaa jarrut ja samalla lisää nestettä. Lopuksi irrota laite jarrunestesäiliöstä, sulje korkki, irrota adapteri ja laita se takasi paikalleen. LOPPU